Стефан Влахов МИЦОВ

Стефан Влахов МИЦОВ

                                         СÈ Е ЗАЛУДНО БЕЗ МЕНУВАЊЕ НА СИСТЕМОТ

ПРОСТАТА АРИТМЕТИКА ПОКАЖУВА ДЕКА СМЕ ИЗГУБИЛЕ НЕ 28, ТУКУ 74 ГОДИНИ. УНИШТЕНИ СЕ НЕ САМО ДВЕ ЖИВИ МАКЕДОНСКИ ГЕНЕРАЦИИ ОД 1991 Г. НАВАМУ. УНИШТЕНО Е И СОЗДАДЕНОТО ОД ПРЕДХОДНИТЕ ДВЕ ГЕНЕРАЦИИ. ДЕНЕС МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СЕ НАОЃА КАКО ВО ВРЕМЕТО НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА. СО ИСТИТЕ ПРАШАЊА: ДА БИДЕ ИЛИ ДА НЕ БИДЕ? ДА ИМА ИЛИ ДА НЕМА СВОЈА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА?

ПРИЧИНАТА ЗА СЕТО ТОА Е ДЕКА ПО 1991 Г. НИЕ ГО ЗАБОРАВИВМЕ МИНАТОТО. ПРЕКУ МАНТРАТА „СЛОБОДНА, НЕЗАВИСНА, СУВЕРЕНА“ МАКЕДОНИЈА ЈА ИЗГУБИВМЕ СОДРЖИНАТА НА ОВИЕ ЗБОРОВИ. ПРЕКУ АСНОМ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СОЗДАДЕ СИСТЕМ ЗА СЕБЕ. ПО ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД БЕШЕ НАПИКАН ВО ТУЃ СИСТЕМ. СИСТЕМ ПРОТИВ САМИОТ СЕБЕСИ.

Здодевно ми е безкрај да повторувам дека во изминатите 28 години нема никаква врска меѓу македонскиот народ и тие кои управуваат во негово име. Здодевно ми е да повторувам дека за да се создаде национална држава, во случајот МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ДРЖАВА, претходно е потребна МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА, КОЈА ТРЕБА ДА БИДЕ ПРЕТОЧЕНА ВО МАКЕДОНСКИ УСТАВ и оттука натаму ДА БИДАТ ИЗГРАДЕНИ МАКЕДОНСКИ ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ВО КОИ ЌЕ РАБОТАТ МАКЕДОНЦИ ПО ДУХ.

Во 1991 г. ние македонска национална програма немавме (ниту во следните години), затоа и Уставот од 1991 г. нема македонска содржина. Со неговото безкрајното ревидирање подоцна тој се трансформира во антимакедонски устав, но мора да се признае дека и во неговата оригинална форма, не беше македонски. ЗАТОА ШТО, НЕ НОСЕШЕ ГЛАВНА СПЕЦИФИКА НА ЕДЕН НАЦИОНАЛЕН УСТАВ: МАКЕДОНИЈА НЕМА ВЕЧНИ ПРИЈАТЕЛИ, ТУКУ ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ И МАКЕДОНИЈА НАД СÈ. ТАА СПЕЦИФИКА, КОЈЕ Е ОСОБЕНО КАРАКТЕРИСТИЧНА ЗА АНГЛОСАКСОНСКИОТ СВЕТ. Наместо тоа, во Преамбулата на македонскиот Устав од 17 ноември 1991 г. се обезбедува „целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите НАЦИОНАЛНОСТИ (потц.м.Ст.Вл.-М) кои живеат во Република Македонија“. Тоа значи:

1)  ако во  Р. Македонија покрај македонскиот народ живее еден куп националности, наместо етнички малцинства, тогаш секој од македонските соседи може да има територијални претензии.

2) креаторите на македонскиот Устав откриваат РОМСКА НАЦИОНАЛНОСТ

3) македонските албанци го бојкотираа референдумот за осамостојување на 8 септември 1991 г. со кое се покажаа како непријатели на македонската држава. Независно од тоа, тие и останатите малцинства – „националности“ добиваат целосна граѓанска рамноправност со Македонците.

Кратко кажано, ако сакаме да имаме македонски Устав, мораше да запишеме дека ДРЖАВОТВОРЕН НАРОД ВО Р. МАКЕДОНИЈА Е МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, А ЕТНИЧКИТЕ МАЛЦИНСТВА ЌЕ ИМААТ ТОЛКУ ПРАВА КОЛКУ МАКЕДОНСКИТЕ МАЛЦИНСТВА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ГРЦИЈА, БУГАРИЈА, АЛБАНИЈА И Т.Н. ВКЛУЧИТЕЛНО ПРАВО НА КОРИСТЕЊЕ НА МАЈЧИН ЈАЗИК, ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА.

Ако сакаме да имаме македонски Устав, ќе напишевме дека сите македонски граѓани имаат не само права, туку и обврски да ја бранат македонската држава, а во спротивен случај не само што ќе одат во затвор, туку и ќе го губат македонското државјанство со целосна конфискација на имотот.

ОТСУСТВОТО НА МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ДОЗВОЛИ СОЗДАВАЊЕ НЕ САМО НА НЕМАКЕДОНСКИ УСТАВ, ТУКУ И НА НЕМАКЕДОНСКИ ПАРТИИ, НЕЗАВИСНО ОД НИВНИТЕ ИМИЊА: ВМРО-ДПМНЕ И СДСМ. Во нивните програми нема ништо национално македонско. ВО КРАЈНА СМЕТКА, ПРЕКУ УСТАВ, ПАРТИИ, ИНСТИТУЦИИ БЕШЕ СОЗДАДЕН АНТИМАКЕДОНСКИ ДРЖАВЕН СИСТЕМ.

ТОЈ ДРЖАВЕН СИСТЕМ 28 ГОДИНИ РАЃА МАКЕДОНСКИ ОДРОДНИЦИ, ПРЕДАВНИЦИ И ПЕТОКОЛОНАШИ И ОХРАБРУВА ВНАТРЕШНИ И НАДВОРЕШНИ МАКЕДОНСКИ НЕПРИЈАТЕЛИ. ЗАТОА, БЕЗ МЕНУВАЊЕ НА ТОЈ СИСТЕМ, БЕЗ МЕНУВАЊЕ НА ЦЕЛАТА СОЗДАДЕНА ОД НЕГО МАКЕДОНСКА ЕЛИТА, НЕМА СПАС ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Не е толку битно дали денес во Собранието предавниците од ВМРО-ДПМНЕ се 8, 9 или 12. Утре ќе станат и повеќе, затоа што се родени од партискиот и општествен систем во Македонија. Не е битно дали таа партија е раководена од Георгиевски, Груевски, Мицкоски или некој друг. Ниту пак дали на чело на СДСМ е Црвенковски, Шекеринска, Заев. Не е битен премиерот и претседателот. Битен е системот, кој може да им овозможи уништување на македонската држава и народ или пак да ги спречи во тоа.

МОМЕНТАЛНО МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА НЕМА ОДБРАНБЕНИ МЕХАНИЗМИ ПРОТИВ УЗУРПАТОРИ, ПРОТИВ ХУНТА, ПРОТИВ ВНАТРЕШНИ И НАДВОРЕШНИ НЕПРИЈАТЕЛИ. ЗАТОА ШТО, САМИОТ СИСТЕМ НЕ ГИ СПРЕЧУВА, ТУКУ ИМ ОЛЕСНУВА НА МАКЕДОНСКИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ.

АКО НЕ СЕ СМЕНИ СИСТЕМОТ, ЗАЛУДНО ЌЕ БИДАТ СЕКАКВИ ОБИДИ ЗА ПАЛИАТИВНО ЧИСТЕЊЕ НА ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ, ИНСТИТУЦИИ. Како што покажа обидот и на една мала партија НДМ-Единствена Македонија, ребриндирање не е можно. А да не зборуваме за партиски мастодонти создавани од надворешни и внатрешни служби.

СО ЕДЕН ЗБОР, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МОРА ДА ПОЧНЕ ОТ ТАМУ КАДЕ ШТО ЗАСТАНА ВО 1944 Г. – ОД АСНОМ. ВО СЛУЧАЈОТ ОД ОДЛИЧНАТА СОЦИЈАЛНА МРЕЖА „БОЈКОТИРАМ“ ПРЕКУ КОЈА СЕ КООРДИНИРА БОРБАТА ПРОТИВ ХУНТАТА. ОДНАПРЕД САКАМ ДА ПРЕДУПРЕДАМ: СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ СЕ МРТВИ ЗА ИДНИНАТА. ДА НЕ СЕ ЗАЛАЖУВАМЕ. И ТИЕ КАКО СЕГАШНИТЕ МАКЕДОНСКИ ИНСТИТУЦИИ СЕ ДЕЛ ОД СИСТЕМОТ, А СИСТЕМОТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕФОРМИРА. ТОЈ МОЖЕ САМО ДА СЕ РАСПАДНЕ. МИРНО КАКО ВО ПОРАНЕШНИОТ СОВЕТСКИ СОЈУЗ, КРВАВО КАКО ВО ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА ИЛИ ПАК СО СИЛА КАКО ШТО Е МОМЕНТАЛНО ВО ТУРЦИЈА.

НЕЗАВИСНО ОД РЕПЕРКУСИИТЕ МОМЕНТАЛНО И ВО БЛИСКА ИДНИНА, ПРОДОЛЖУВАМ ДА ТВРДАМ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ГО ЗАЧУВА СВОЕТО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ, НО ПРЕКУ ЦЕЛОСНО НОВ ПОТФАТ. ВЕЌЕ ГЛЕДАМЕ КАКО НА МЕСТОТО НА ПОТКУПЕНИТЕ И ПРЕДАВНИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ДОАЃААТ ИНСТИТУЦИИ – ЛИЧНОСТИ. АВТОРИТЕТОТ НА ИЗБРАНИТЕ „ВО ИМЕ НА НАРОДОТ“ Е НА НУЛА, А РАСТЕ АВТОРИТЕТОТ НА ТИЕ ОД НАРОДОТ, КАКО ШТО ОФИЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ КАПИТУЛИРААТ ПРЕД СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ.

              СЕ ЌЕ СИ ДОЈДЕ НА МЕСТОТО, АКО КРИТЕРИУМОТ Е ЕДЕН, ЕДИНСТВЕН – МАКЕДОНСКА МАКЕДОНИЈА. НИШТО ДРУГО.

Стефан Влахов-Мицов